Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2007

Σβήσε το φως! a.k.a lights out for global warming


Στα πλαίσια του αγώνα για την καταπολέμηση τρυ φαινομένου θερμοκηπίου, και σε αναμονή της εκτίμησης της Διακρατικής Επιτροπής για τις Κλιματολογικές Αλλαγές (δική μου απόδοση από το original Intergovernmental Panel on Climate Change), που συνεδριάζει στο Παρίσι για το θέμα αυτό, τα γαλλικά νοικοκυριά αλλά ακόμα και ο πύργος του Άιφελ θα συμμετέχουν σε συμβολική συσκότιση.
Η ιδέα αυτή της συσκότισης έχει ταξιδέψει σ' όλο τον κόσμο. Ας κλείσουμε κι εμείς το διακόπτη.
Σήμερα τι βραδάκι μεταξύ 20:55 με 21:00 (19:55 με 20:00 ώρα Γαλλίας) ας νιώσουμε για λίγο τη γλύκα της νύχτας και του σκοταδιού. Ας δούμε καθαρά τον έναστρο ουρανό ακόμα και στην Αθήνα χωρίς τα φώτα να μας εμποδίζουν. Ας το κάνουμε σαν μια κίνηση καλής θέλησης για να σωθεί ο πλανήτης μας, το σπίτι μας.
Α και μην ξεχάσετε ούτε blogging απόψε με τη συσκότιση! Ε, θα αντέξουμε πιστεύω (5 λεπτάκια μόνο είναι αυτά). Και για να είμαστε αποτελεσματικοί καλό είναι να κλείσουμε το γενικό. Ακόμα και οι standby συσκευές, ακόμα και οι φορτιστές στην πρίζα την ώρα που δεν φορτίζουν το κινητό καταναλώνουν πολύτιμη ενέργεια. Και όταν λέω πολύτιμη δεν αναφέρομαι μόνο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά στο ουσιαστικό κόστος του πάνω στη ζωή μας και στον πλανήτη εφόσον η παραγωγή του σημαίνει εκπομπή χιλιάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Ας μη μείνουμε μόνο σ' αυτήν την αποψινή συσκότιση, ας προσπαθήσουμε να καταναλώνουμε ενέργεια (και όχι μόνο) με περισσότερη σύνεση.
Είναι βέβαια ευθύνη της πολιτείας να κάνει δυνατή τη χρήση των ανανεώσιμων και καθαρών πηγών ενέργειας όπως είναι η αιολική, η ηλιακή. Είναι απαράδεκτο η παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας να γίνεται ακόμα ως επί το πλείστον με λιγνίτη, ενώ είναι σε τόσο προνομιακή θέση για την χρήση ανανεώσιμων πηγών.
Από την άλλη όμως είναι και δική μας ευθύνη. Το πρόβλημα το γνωρίζουμε και μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης του. Μπορούμε να μην υπέρ-καταναλώνουμε, να μειώσουμε κι εμείς την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον και να φροντίσουμε για την καθαριότητα του. Έχουμε σαν απλοί πολίτες μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην καταστροφή που συντελείτε καθημερινά. Αλλά έχουμε και μεγάλη δυνατότητα για την αποκατάστασή του. Μερικές προτάσεις που έχει μελετήσει και προτείνει η greenpeace είναι εύκολο να εφαρμοστούν.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home